Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Συνέντευξη του Δημ.Παπαστεργίου στην εφημερίδα "Ενεργός Πολίτης" στις 24/2/2014



Κ. Παπαστεργίου, θα ξεκινήσω την συνέντευξή μας με το θέμα που αυτές τις ημέρες βρίσκεται στην επικαιρότητα και που δεν είναι άλλο η στήριξή σας ή όχι από τη Ν.Δ.. Μια δεν την θέλετε εσείς, μια δεν σας την δίνουν… αλλά τελικά όλοι την κουβεντιάζουν. Θα διαβείτε το κατώφλι της τοπικής ΝΟΔΕ;

Καταρχήν σας ευχαριστώ για τη δυνατότητα που μου δίνετε να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Η λογική των χρισμάτων και των στηρίξεων όπως μέχρι σήμερα ξέραμε, έχει παρέλθει. Την έχει ακυρώσει η ίδια η κοινωνία και δεν μας εκφράζει. Ήταν κάτι που από την αρχή είχαμε ξεκαθαρίσει. Εμείς ξεκινήσαμε μία πορεία με καθαρά αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά, φτιάξαμε τον βασικό κορμό του συνδυασμού μας, καταρτίσαμε το πρόγραμμά μας το οποίο μπορείτε να βρείτε στη σελίδα μας www.trikalarestart.gr και βγήκαμε τον Δεκέμβρη στους πολίτες του Δήμου παρουσιάζοντάς τα, πολύ πριν από οποιονδήποτε άλλο. Αυτή μας την κίνηση παρουσιάζουμε πλέον και στα κόμματα, τα οποία σαφώς αποτελούν κομμάτι της δημοκρατίας μας και απευθύνονται σε μεγάλο κομμάτι των πολιτών. Στα πλαίσια των επαφών μας, κάποια στιγμή, θα ενημερώσουμε και τη ΝΔ όπως κάναμε μέχρι σήμερα με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τη ΔΗΜΑΡ, όπως στο μέλλον θα κάνουμε και με άλλα κόμματα και φορείς. Προφανώς αν οι θέσεις μας τους βρίσκουν σύμφωνους, δεν θα αρνηθούμε την ψήφο τους!


Από την στιγμή που δηλώνετε ανεξάρτητος, ποιος ο λόγος της επίσκεψής σας στα πολιτικά γραφεία των κομμάτων στο νομό; Ήδη έχετε δεχθεί και την πρώτη επίθεση γι’ αυτό από τον Δημήτρη Χατζηγάκη.

Αυτός ακριβώς που σας είπα λίγο πριν. Βρίσκω απολύτως λογικό το να ενημερώνουμε συλλόγους, φορείς και κόμματα για τις θέσεις μας πάνω στην αυτοδιοίκηση. Ένας πολυσυλλεκτικός συνδυασμός έχει τη δυνατότητα να μιλά με όλους αφού απευθύνεται σε όλους. Αντίθετα, ένας κομματικός συνδυασμός στην ουσία περιχαρακώνεται γύρω από τις απόψεις και τους ανθρώπους του κόμματος που τον στηρίζει και δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτά. Ανεξάρτητος δεν είναι όποιος δεν περνά από τα κόμματα. Ανεξάρτητος είναι αυτός που μιλά με όλους, τους ακούει όλους αλλά κρατά για τον εαυτό του το δικαίωμα της λήψης των αποφάσεων και της επιλογής των συνεργατών του. Και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που στην προσπάθειά μας αυτή δίνουν το παρόν άνθρωποι από όλο το πολιτικό φάσμα.

Την επομένη των εκλογών, η νέα δημοτική αρχή θα πρέπει να βρεθεί κοντά στον πολίτη και στα προβλήματά του. Το πόσο επιτυχημένα θα το κάνει δεν συσχετίζεται με το κόμμα στο οποίο ανήκει ή στηρίζεται. Εξαρτάται από το πρόγραμμά του, τους ανθρώπους που στελεχώνουν τον συνδυασμό και από την ικανότητά τους να πείσουν ότι έχουν τις λύσεις.

Από εκεί και πέρα ο καθένας μπορεί να λέει τις απόψεις του, από τις οποίες προκύπτει άλλωστε και το όραμά του για τον Δήμο.
 

Πολλοί ανεξάρτητοι δεν έχετε μαζευτεί; Και ο κ. Λάππας και αυτός ανεξάρτητος δηλώνει.

Είναι λάθος να μπούμε σε ένα… διαγωνισμό «ανεξαρτησίας». Δε νομίζω ότι τελικά αυτό νοιάζει τον κόσμο. Άλλωστε τα κόμματα διανύουν μάλλον τη χειρότερη περίοδό τους οπότε ακόμη και εκείνοι που πέρασαν από κομματικές θέσεις και οφίτσια σε περιόδους «κομματικής δόξας», σήμερα απαρνούνται εύκολα την κομματική τους ταυτότητα.

Αυτό που θα πρέπει να αποτελέσει κριτήριο επιλογής μιας δημοτικής παράταξης είναι το κατά πόσο οι άνθρωποι που την απαρτίζουν, μπορούν να πείσουν ότι η κίνησή τους φέρνει κάτι το καινούργιο. Ότι την επόμενη μέρα θα βρεθούν δίπλα στους κατοίκους της πόλης και των χωριών για να λύσουν τα προβλήματά τους. Ότι ξέρουν και μπορούν. Όλα τα παραπάνω δεν εξαρτώνται από τον… υποτιθέμενο «βαθμό ανεξαρτησίας» αλλά από τη φρεσκάδα, την ευελιξία και τη διάθεση που ο καθένας μας διαθέτει. 

 Δυο μήνες μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας σας και ήδη έχετε προχωρήσει σε μια σειρά επαφών με φορείς και πολίτες του δήμου, τα πράγματα είναι όπως τα περιμένατε, τόσο για την αποδοχή σας, όσο όμως και για το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν;

Θα σας πω κάτι που πιθανώς ακουστεί περίεργο αλλά οι εκλογές ως διαδικασία μου αρέσουν πάρα πολύ! Είναι μία γιορτή της δημοκρατίας και ως τέτοια τη βιώνω, γνωρίζοντας κάθε μέρα εξαιρετικούς ανθρώπους! Παρότι λοιπόν έχω ασχοληθεί και στο παρελθόν με τις εκλογές, τη φορά αυτή είναι διαφορετικές αφού για πρώτη φορά έχω την ευθύνη συγκρότησης ψηφοδελτίου και προγράμματος. Η επαφή με ανθρώπους στην πόλη και τα χωριά είναι καθημερινή και από αυτή προκύπτουν μερικά αβίαστα συμπεράσματα.

Πρώτον ότι τα χωριά του Δήμου έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Ο Δήμος δεν βρέθηκε δίπλα τους ούτε για τα στοιχειώδη. Μπορώ να αντιληφθώ τη δύσκολη οικονομική κατάσταση η οποία δεν επέτρεψε την κατασκευή μεγάλων έργων. Δεν μπορώ όμως να αντιληφθώ για ποιο λόγο ο Δήμαρχος δεν βρέθηκε ούτε μία φορά δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους. Ως μηχανικός μπορώ να σας πω ότι τα προβλήματα είναι έξω και για να τα λύσεις πρέπει να βρεθείς εκεί που υπάρχουν. Δεν λύνεις τα προβλήματα από το γραφείο μέσω εκπροσώπων.

Δεύτερον ότι μέσα στην πόλη δεν πάρθηκαν πρωτοβουλίες για δράσεις εθελοντισμού, ο αθλητισμός αντιμετωπίστηκε ως αναγκαίο κακό, η ποιότητα ζωής, το πράσινο, οι παιδικές χαρές, τα ποτάμια και το ποδήλατο δεν υπήρξαν ποτέ στην δημοτική ατζέντα. Δεν αρκεί ένας Μύλος των Ξωτικών έναν μήνα το χρόνο για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

 Ως προς την αποδοχή μας, είμαι αισιόδοξος. Μπρος σε ένα γερασμένο, κουρασμένο και αναποτελεσματικό σύστημα διοίκησης, εμείς αντιπροτείνουμε ένα νέο αποκεντρωμένο μοντέλο με αντιδημαρχίες για τους περιφερειακούς Δήμους, για την ποιότητα ζωής και το πράσινο, για την καινοτομία και την οργάνωση του Δήμου. Αντιπροτείνουμε ένα σύστημα διοίκησης βασισμένο στην ομαδικότητα και τις φρέσκιες ιδέες νέων ανθρώπων. Άλλωστε το 80% των ανθρώπων του κεντρικού μας ψηφοδελτίου αποτελείται από νέους ανθρώπους αλλά και ανθρώπους που είναι επιτυχημένοι σε αυτό που κάνουν και για πρώτη φορά ασχολούνται με το Δήμο.

 Αιχμή του δόρατος της προεκλογικής εκστρατείας του κ. Λάππα φαίνεται να είναι το συμμάζεμα των οικονομικών του δήμου. Έχετε διατυπώσει τις ενστάσεις γι’ αυτό. Που εστιάζονται αυτές;

Δεν θέλω να γυρίζω συνέχεια πίσω, να παρελθοντολογώ και να κατακρίνω. Αυτό το αφήνω σε όσους δεν έχουν να προτείνουν κάτι οπότε αναγκαστικά καταφεύγουν στην εύκολη λύση της «καμένης γης». Για το λόγο αυτό καθημερινά συνεχίζουμε τις επαφές μας με φορείς και συλλόγους προκειμένου να καταγράψουμε προβλήματα και βασικά να προτείνουμε λύσεις. Δεν μπορώ βέβαια να μην σχολιάσω μερικά σημεία της πολιτικής της δημοτικής αρχής.
Το υποτιθέμενο νοικοκύρεμα μαζί με τον Μύλο των Ξωτικών παρουσιάζονται ως τα μεγάλα της έργα. Ομολογουμένως λίγα για μία δημοτική θητεία. Ειδικά για το πρώτο, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Το κόστος λειτουργίας του Δήμου δεν μειώθηκε από κάποιες ιδιαίτερες πολιτικές που εφαρμόστηκαν αλλά γιατί απολύθηκαν οι σχολικοί φύλακες, οι δημοτικοί αστυνομικού και δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις συμβασιούχων. Επίσης τα χρήματα που δόθηκαν στην αγορά το τελευταίο διάστημα για πληρωμές οφειλών φυσικά και δεν πρόεκυψαν από κανένα νοικοκύρεμα του Δήμου. Οφείλουν να πουν την αλήθεια. Ότι δηλαδή προέκυψαν 100% από χρήματα που ήρθαν στο Δήμο μέσω του μεσοπρόθεσμου προγράμματος από το κράτος και θα παρακρατηθούνε τα επόμενα χρόνια.

Ζητάτε από τους Τρικαλινούς την ψήφο τους ώστε να κάνετε «Επανεκκίνηση» όπως λέτε στο Δήμο, σε καιρούς ιδιαίτερα κρίσιμους και χαλεπούς. Τι είναι αυτό που κάνει τον δικό σας συνδυασμό να διαφέρει;

Όλα τα παραπάνω. Να ξέρετε επίσης ότι εμείς δεν θα ταμπουρωθούμε πίσω από την κρίση. Γνωρίζουμε την κατάσταση που θα αναλάβουμε και θα παλέψουμε με αυτά τα δεδομένα. Υπάρχουν πράγματα που απαιτούν χρήματα και πιθανώς δεν καταφέρουμε να κάνουμε αλλά και πάρα πολλά άλλα που μπορούν να γίνουν αρκεί να οργανωθούμε καλύτερα, να ανοιχτούμε στην κοινωνία και να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Η «Επανεκκίνηση» κυρίως πρέπει να γίνει μέσα μας ως πολίτες. Να αλλάξουμε νοοτροπία, να επανεκκινήσουμε την αγάπη μας για την πόλη και τα χωριά. Όσο κι αν ένας Δήμαρχος ή δημοτική αρχή έχουν διάθεση να προσφέρουν, χωρίς τη συμμετοχή και το ενδιαφέρον των δημοτών δεν πρόκειται να γίνει τίποτε.

Που έχετε εντοπίσει τα μεγαλύτερα προβλήματα στο δήμο;

Ως πρόβλημα θα σας αναφέρω το ότι θα ήθελα να δω περισσότερο νέο κόσμο να ασχολείται με τα κοινά. Οι νέοι έχουν απογοητευτεί -όχι άδικα- από τα όσα βλέπουν γύρω τους. Αυτή η απογοήτευση συνδυαζόμενη με την ανεργία τους απομακρύνει από το να συμμετέχουν ενεργά στις δημοτικές εκλογές.

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου ανεξάρτητος υποψήφιος δήμαρχος Τρικάλων, ο αδερφός Βασίλης Παπαστεργίου υποψήφιος πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών με τις αριστερές δυνάμεις και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πατήρ Παπαστεργίου επί χρόνια δήμαρχος, τελικά μπορεί μέσα σε μια οικογένεια ο καθένας να τραβά τον δικό του δρόμο;

Το περιβάλλον στο οποίο κινούμαστε επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη ζωή και τις πράξεις μας. Το να νοιαζόμαστε για το συμβαίνει γύρω μας δεν αποτελεί αντικείμενο οικογενειακής παράδοσης αλλά υποχρέωση προς τον τόπο που ζούμε. Το είχα πει και κατά την παρουσίαση του συνδυασμού μας ότι δεν μπορούμε να διαμαρτυρόμαστε για τα όσα γίνονται γύρω μας εκ του ασφαλούς, χωρίς να συμμετέχουμε. Ο δρόμος που τραβάμε λοιπόν είναι ο δρόμος της συμμετοχής. Δεν έχει σημασία ο πολιτικός χώρος αλλά το κατά πόσο αυτό που επιλέγεις να κάνεις, το κάνεις με συνέπεια.

Πετυχημένος επαγγελματίας και πατέρας τριών μικρών παιδιών, οι περισσότεροι θα αρκούταν σε αυτά. Τελικά η ενασχόληση με τα κοινά είναι μικρόβιο;

Μη βιάζεστε να βάλετε ταμπέλες όπως επιτυχημένος κλπ. Η ζωή είναι αγώνας αντοχής και έχουμε πολύ δρόμο ακόμη. Η ενασχόληση με τα κοινά δεν είναι ακριβώς «μικρόβιο». Αν ήταν τέτοιο, θα είχε ανακαλυφθεί η κατάλληλη αντιβίωση! Ούτε θέμα DNA είναι. Είναι ανάγκη και υποχρέωση. Οφείλουμε να συμμετέχουμε και να προσπαθούμε να αλλάξουμε τις ζωές μας. Σε μία εποχή που πολλά μας πεισμώνουν και μας ενοχλούν, θεωρώ πως μπορούμε να βγάλουμε δημιουργικά αυτή μας την αγανάκτηση δείχνοντας πως τελικά δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Πως μπορούμε να προσφέρουμε έργο ξεκινώντας από τη γειτονιά, το χωριό και την πόλη μας. Και με την βοήθεια των κατοίκων του Δήμου πιστεύω ότι θα το πετύχουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

**Τα σχόλια δημοσιεύονται κατόπιν έγκρισης των διαχειριστών του blog.