Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Το “e” εγκαταλείπει τα Τρίκαλα ;

Συμπεράσματα από το συνέδριο της ΚΕΔΕ: «Ηλεκτρονική Εξυπηρέτηση του Πολίτη με Διαφάνεια σε μια Έξυπνη Πόλη – 5η Προγραμματική Περίοδος 2014-2020»
Ένα ενδιαφέρον συνέδριο πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα στις 23 και 24 Ιανουαρίου, με διοργανωτή την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).  Η εκδήλωση εστίαζε στην έξυπνη πόλη και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και οι συμμετέχοντες αλλά και οι τοποθετήσεις τους αποδεικνύουν ότι αναμένεται να αναπτυχθούν σημαντικές σχετικές δράσεις στην προσεχή πενταετία.
Στο συνέδριο κλήθηκε ως εισηγητής ο Επίκουρος Καθηγητής του ΤΕΙ Θεσσαλίας Δρ. Λεωνίδας Ανθόπουλος, υποψήφιος με τον Συνδυασμό «Επανεκκίνηση Τώρα» του Δημήτρη Παπαστεργίου, ο οποίος τοποθετήθηκε με εισήγησή του αναφορικά με την «έξυπνη πόλη» και την «καινοτομία» και παρουσίασε στους συμμετέχοντες τη σχέση και την αλληλεξάρτηση των δυο εννοιών. Η εισήγησή του εστίασε στα ακόλουθα σημεία:
•    Η «έξυπνη πόλη» είναι υπό προϋποθέσεις καινοτομία, εφόσον επιλύει προβλήματα και συμβάλει στην απόκτηση αξίας και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται προκειμένου να επιτύχει. Σύμφωνα δε με τις διεθνείς πρακτικές, προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, απασχόλησης, επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, εφόσον αξιοποιηθεί σωστά.
•    Παρουσιάζεται έντονο και αμείωτο το ενδιαφέρον για τις «έξυπνες πόλεις», με περισσότερες από 150 να εντοπίζονται και να εξελίσσονται διεθνώς, ενώ παράλληλα διαμορφώνεται μια διεθνής αγορά-πρόκληση σχετική με τις έξυπνες πόλεις. Ο  παραδοσιακός δε ανταγωνισμός των πόλεων για προσέλκυση κατοίκων, επισκεπτών και επενδύσεων, «μεταλλάσσεται» σε έναν ανταγωνισμό που βασίζεται στην «ευφυΐα», στο στρατηγικό σχεδιασμό και στην καινοτομία.
Με αφορμή τα παραπάνω, διερωτάται κανείς τι συμβαίνει με τις υποδομές και τα έργα των εκατομμυρίων ευρώ που επενδύθηκαν στον Δήμο μας, καθώς υπηρεσίες και ευφυΐα σιωπούν θορυβωδώς και η «έξυπνη πόλη» των Τρικάλων δεν ενισχύει την τοπική οικονομία και κοινωνία, δεν διασυνδέει τα χωριά του Δήμου σε έξυπνες κοινότητες και δεν αναγνωρίζει τις σύγχρονες προκλήσεις.
Το σύνολο των τοποθετήσεων των εισηγητών οδηγεί στο κρίσιμο συμπέρασμα ότι «στο εξαιρετικά ανταγωνιστικό για τις πόλεις εθνικό και διεθνές περιβάλλον, ειδικότερα στην περίοδο της κρίσης, δεν υπάρχει χώρος για την παρακμή των υποδομών της έξυπνης πόλης. Αντιθέτως, βλάπτει ανεπανόρθωτα τους πολίτες, ενώ συνιστά προϊόν ανεπάρκειας και αναποτελεσματικότητας».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

**Τα σχόλια δημοσιεύονται κατόπιν έγκρισης των διαχειριστών του blog.