Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Συνάντηση Παπαστεργίου με πολιτιστικό σύλλογο Βαρουσίου


Δεσμεύσεις για την διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και την ανάδειξη της συνοικίας


Ο παραδοσιακός οικισμού του Βαρουσίου, το στολίδι της πόλης, δεν μπορεί να αποτελεί σημείο αναφοράς μόνο κατά την προεκλογική περίοδο. Συνεχής, επισταμένη, μελετημένη και ουσιαστική παρέμβαση πρέπει να υπάρξουν, προκειμένου δύο βασικοί πυλώνες να καταστήσουν την περιοχή, σημείο αναφοράς και πόλο έλξης.

Ο πρώτος πυλώνας είναι ο πλήρης και αδιαπραγμάτευτος σεβασμός στη φυσιογνωμία του Βαρουσίου, όπως αυτή έχει διαφυλαχθεί από τους νόμους και όπως έχει προστατευθεί από τη δράση του Συλλόγου και των κατοίκων. Στο πλαίσιο αυτό, η συνάντηση του υποψηφίου Δημάρχου, Δημήτρη Παπαστεργίου και μελών του συνδυασμού «Επανεκκίνηση Τώρα» με το ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου το «Βαρούσι», είχε ενδιαφέρον και ουσία.

Ο συνδυασμός του Δημήτρη Παπαστεργίου, όπως δηλώνει σε κάθε κατεύθυνση, σέβεται απολύτως το οικιστικό περιβάλλον της περιοχής και σχεδιάζει την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων, με γνώμονες:
- τη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς
- την προστασία του οικισμού
- την ανάδειξη της συνοικίας
- τη συμμετοχή της σε προγράμματα προώθησης της φυσιογνωμίας της.

Στο πλαίσιο αυτό, ο συνδυασμός «ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ», με το εξειδικευμένο πρόγραμμά του για τον πολιτισμό, δεσμεύεται ότι ειδικά για την ιστορική περιοχή της πόλης των Τρικάλων, θα υλοποιήσει αναγκαία μέτρα, όπως:
1. Τοποθέτηση καλαίσθητων φυσικών εμποδίων, τα οποία θα επιτρέπουν την ήπια κίνηση ελαφρών τροχοφόρων, ώστε η πρόσβαση στην περιοχή να γίνεται χωρίς περιορισμούς, μειώνοντας τον κίνδυνο πρόκλησης φθορών στους πλακόστρωτους δρόμους.
2. Βελτίωση της καθαριότητας, με συχνότερη διέλευση των οχημάτων καθαριότητας μικρής χωρητικότητας, για να μην αλλοιώνεται το πλακόστρωτο
3. Ίδρυση Μουσείου Ιστορίας Τρικάλων, σε παραδοσιακή οικία του οικισμού
4. Αναβίωση του μύθου της περιοχής γύρω από τα «στενά» των Τρικάλων (Τσιτσάνης, Σακαφλιάς), με καθιέρωση γιορτών «παλιάς πόλης»
5. Ένταξη της περιοχής στον στρατηγικό σχεδιασμό του Δήμου για τη διατήρηση της μοναδικότητάς της, μέσα από δράσεις τουριστικής προβολής, καθιστώντας αρχικά την περιοχή φιλική προς τον επισκέπτη.
6. Υλοποίηση προγραμμάτων για την αποκατάσταση όσων μνημείων της περιοχής έχουν υποστεί ζημιές ή χρήζουν παρεμβάσεων
7. Αξιοποίηση του εμβληματικού χαρακτήρα της συνοικίας ως επισκέψιμου τόπου στη διάρκεια της διοργάνωσης του «μύλου των ξωτικών», με δράσεις ανάδειξης των ιστορικών και πολεοδομικών του στοιχείων
 
Κάθε άλλη παρέμβαση, η οποία θα αποτελέσει αντικείμενο σχεδιασμού - με προϋπόθεση τη σύμφωνη γνώμη του Πολιτιστικού Συλλόγου - αποτελούν δεσμεύσεις για τον του συνδυασμό του Δημήτρη Παπαστεργίου.

Όπως χαρακτηριστικά δηλώνουν στελέχη από τον συνδυασμό : «Η επανεκκίνηση στον σεβασμό στα ιστορικά μνημεία, στην πολιτιστική δράση και στην τουριστική αξιοποίηση περιοχών της πόλης μας, όπως το Βαρούσι, συνδυάζει τη συνεργασία και την ενότητα στόχων και δράσεων. Πρώτιστο μέλημα, η έξοδος από μια μίζερη αντιμετώπιση όμορφων περιοχών του Δήμου μας και η ανάδειξή τους σε επίκεντρο μιας νέας αισθητικής, στο πλαίσιο της επανεκκίνησης ιδεών και πράξεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

**Τα σχόλια δημοσιεύονται κατόπιν έγκρισης των διαχειριστών του blog.