Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Η «επανεκκίνηση» της αγροτικής οικονομίας του Δήμου στην ατζέντα της συνάντησης Παπαστεργίου – Λιούτα.Στα σχέδια της «ΤΡΙΚΚΗΣ» η μετεγκατάσταση του εργοστασίου γάλακτος.



Ο ένας από τους πυλώνες της επανεκκίνησης του Δήμου Τρικκαίων, η έμφαση δηλαδή στον πρωτογενή τομέα, επιβεβαιώθηκε με τον καλύτερο τρόπο στην χθεσινή συνάντηση του υποψ. Δημάρχου κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, ότι είναι και εξαιρετικά σημαντικός.

Μετά από πρόσκληση και πρωτοβουλία του προέδρου της ΕΑΣ Τρικάλων και διευθύνοντος συμβούλου του Εργοστασίου Γάλακτος «ΤΡΙΚΚΗ», κ. Αχ. Λιούτα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση, με αντικείμενο αρχικώς την ανταλλαγή απόψεων. Όμως, η ταύτιση θέσεων για την αναγκαιότητα ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα, σηματοδότησε περαιτέρω τη συζήτηση.
Ο κ. Λιούτας έθεσε επί τάπητος την αναγκαιότητα συνεργασίας του Δήμου με την Ένωση σε διάφορα επίπεδα. Όπως, την εξεύρεση τρόπων ενημέρωσης και παροχής συμβουλευτικής στους αγρότες, για την ανάπτυξη νέων, πρότυπων καλλιεργειών. Ήδη, εξάλλου, ο συνδυασμός του Δημήτρη Παπαστεργίου έχει αναπτύξει παρόμοιες θέσεις στο πρόγραμμά του, όπως την παραχώρηση εκτάσεων με κοινωνικά κριτήρια σε νέους αγρότες για πρότυπες καλλιέργειες.
Βεβαίως, ο δεύτερος τομέας της αγροτικής παραγωγής, η κτηνοτροφία, απαιτεί επίσης άμεσες λύσεις. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Παπαστεργίου υπενθύμισε τις απόψεις του συνδυασμού για την κτηνοτροφική παραγωγή, δηλαδή τη κινητροδότηση ειδικών κτηνοτροφικών ζωνών σε δημοτικές εκτάσεις των Αντιχασίων και του Κόζιακα, για την εγκατάσταση νέων κτηνοτρόφων.
Στις προτάσεις αυτές ήταν δεκτικός ο κ Λιούτας, ο οποίος, αναφερόμενος ειδικά στις νέες δυνατότητες του αγροτικού τομέα, έδωσε έμφαση στις νέες καλλιέργειες. Όπως για παράδειγμα, στη «φυγή» από το βαμβάκι και στη δυναμική φυτοκαλλιέργεια, που αποδίδει περισσότερο και δεν απαιτεί τόσο συχνή άρδευση.

Οσον αφορά το Εργοστάσιο Γάλακτος, η πρόταση του κ. Λιούτα ήταν ρηξικέλευθη: διαδημοτική συνεργασία με τον Δήμο Φαρκαδόνας και μεταφορά του Εργοστασίου στο ΒΙΠΑ, όταν αυτό ολοκληρωθεί, καθώς υπάρχει εν εξελίξει σχετικό πρόγραμμα περαιτέρω ανάπτυξης των εγκαταστάσεων τους εργοστασίου της επιχείρησης.

Η επανεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας προϋποθέτει τη συνεργασία, που σηματοδότησε η σημερινή συνάντηση. Στο πλαίσιο αυτό, ο συνδυασμός μας παίρνει συνεχώς νέες πρωτοβουλίες, δίνοντας έμφαση στη μεγαλύτερη συνεταιριστική ένωση του νομού μας, συζητώντας με φορείς και ανθρώπους  του πρωτογενή τομέα παραγωγής, διαμορφώνοντας άποψη, εμπλουτίζοντας τις προτάσεις και τον γενικότερο σχεδιασμό, προκειμένου να υλοποιήσει από την 1η Σεπτεμβρίου την προσπάθεια να πάει ο Δήμος επιτέλους μπροστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

**Τα σχόλια δημοσιεύονται κατόπιν έγκρισης των διαχειριστών του blog.